Kalkoenen zijn echte loopvogels, maar ze kunnen ook een eindje fladderen. In de natuur leven ze in kleine groepjes van een haan (mannetje), twee of drie hennen (vrouwtjes) en enkele jongen. Wereldwijd worden er per jaar meer dan 650 miljoen kalkoenen gefokt voor hun vlees.  De kalkoenindustrie is groot in de Verenigde Staten (240 miljoen) en Europa (200 miljoen). In Nederland zijn er 42 kalkoenbedrijven met in totaal bijna 1 miljoen dieren. De kalkoen wordt als hele vogel (vers of diepgevroren), in delen (filet, dij, drumstick en vleugel), als schnitzel, goulashvlees of rollade of als verwerkt product (vleeswaar, pastei of gelei) verkocht.  Kalkoen is het hele jaar door verkrijgbaar.

Kalkoenvlees is in voedingskundig opzicht hoogwaardig en wordt om die reden regelmatig voor diëten gebruikt. Het hoge eiwitgehalte is rijk aan essentiële aminozuren en het lage vetgehalte is rijk aan waardevolle meervoudig onverzadigde vetzuren. 

- Publicatiedatum: 29 March 2017
  • 9 per pagina
  • 12 per pagina
  • 15 per pagina
  • 18 per pagina
  • Toon alles

Kalkoenvleugels

De vleugels kunnen lekker gekruid in braadpan of op de barbecue gebakken worden. Bak ze mooi krokant want dan is het vel lekker knapperig....

Kalkoenschnitzel

De schnitzel wordt gesneden van de kalkoenfilet. Het is zaak dat het lapje vlees overal even dik wordt afgesneden. Alleen dan bakt het vlees...

Kalkoenrol

Van mooi mager schnitzelvlees of kalkoenfricandeau kan de slager dunne lappen snijden die je prachtig op kunt rollen. Hij kan de rol...

Kalkoenhaasjes

Het kleine haasje wordt gesneden van de filet. Het is een langwerpig zijstukje. Het is zaak dat het lapje vlees mooi netjes wordt afgesneden....

Kalkoenfilet

Het dikke deel van de kalkoenborst wordt ontdaan van het vel en de aanhangende vliesjes en peesjes. De filet is botermals en mager en mooi blank...

Kalkoenbout

Een stevig kalkoenbout weegt al snel tussen de 600 en 800 gram. In de praktijk betekent het dat een bout ruim voldoende is voor 2 personen. Bak...

Kalkoen vleugeltip

Het uiterste puntje van de vleugel heet de tip. Stevig gekruid en gebakken. Ze worden vaak als snack geserveerd. 

Kalkoen vleugelsticks

Het dichtst bij het karkas liggende deel van de vleugel wordt verkocht als stick. De behandeling is hetzelfde als de vleugel. Een heerlijke...

Kalkoen tournedo's

Kleine stukjes biefstuk worden omwikkeld met een plak vers vet spek of gezouten en gerookt ontbijtspek van het varken. Meestal gaat er dan nog...

Kalkoen shaslick

Van de magere fricandeaudelen kun je prima shaslicks maken. De vierkante blokjes vlees kunnen om en om met paprika en spek aan een pen of stokje...

Kalkoen saucijsjes

Van de wat vettere delen, meestal restjes die overblijven van het schoonmaken van de luxe delen voor de verkoop, kan de slager een saucijzendeeg...

Kalkoen rollade

De kalkoenrollade kan worden gemaakt van de fricandeaudelen van de vogel. Het vlees is ontdaan van de benen en andere ongerechtigdheden en...

Kalkoen nek

De nekken worden door veel mensen gezien als afval en slechts gezien als voer voor de hond. Niets is echter minder waar. De kalkoennek is...

Kalkoen middenvleugel

Het middelste deel van de vleugel heet wordt ook wel midwing genoemd. De behandeling is hetzelfde als de vleugel. Deze stukjes uit de vleugel...

Kalkoen maagjes, hartjes en levertjes

Snijd de lever (rechts op de foto) in kleinere stukjes. De levertjes zijn heel smakelijk als borrelhapje en kunnen ook op de barbecue gebakken...

Kalkoen karbonade / dij

Door van de kalkoenbout de drumstick af te snijden blijft een driehoekig stuk vlees met bot over. Door het aanwezige bindweefsel en het bot...

Kalkoen goulash

Van de filet kan uitstekend goulashvlees gesneden worden. Bedenk wel dat het vlees redelijk snel gaar is en dus niet zo geschikt om te stoven....

Kalkoen gehakt

Van de wat vettere delen kun je ook een beste bal gehakt draaien. Wel is het zaak de dikkere pezen te verwijderen want deze blijven taai en die...

Kalkoen fricandeau

De dikke delen van de kalkoen worden schoongemaakt en ontdaan van vel, vliesjes en peesjes. De fricandeau is botermals en mager en mooi blank...

Kalkoen filetreepjes

De filet kan gemakkelijk in reepjes worden gesneden die heel geschikt zijn om te wokken. Ze hebben maar heel weinig tijd nodig om te garen en...

Kalkoen drumsticks

Een kalkoendrumstick heeft een gewicht dat varieert van 400 tot 500 gram. De drumstick kan op dezelfde manier als de bout bereid worden en is...

Kalkoen dijrollade

Wanneer je de stugge delen kalkoenvlees uitbeent dan houd je allerlei verschillende kleine restjes over die vrij veel vet, peesjes en ook vel...

Kalkoen burger

Van niet al te vette snippers die afvallen van het snijden van de fricandeaudelen kan de slager een hamburgerdeeg maken. maken. Er mogen geen...

Kalkoen braadlap met vel

Van de dikke fricandeaudelen worden soms braadlappen gesneden inclusief vel. Het vlees is wat rijker aan bindweefsel* en de plakken zijn wat...

Kalkoen bouillon / nasivlees

Van de dijen, bouten en het overige vlees kan uitstekend nasivlees gesneden worden. Het vlees daarvoor moet zeker niet te vet zijn en weinig...

Kalkoen biefstuk

biefstuk De biefstuk wordt ook gesneden van de filet. Het is beslist noodzakelijk dat het stukje vlees overal even dik wordt afgesneden....

Hele kalkoen

Een hele kalkoen weegt tussen de 2 en 5 kilo. Reken ongeveer 400 gram per persoon. Een kalkoen kan na de kruiding zo de oven in,. De kalkoen is...

Gevulde kalkoen

Een kalkoen kan ook gevuld worden met gekruid gehakt en vruchten. Bij een gevulde kalkoen is het zaak om de openingen waardoor de vulling naar...

Gepaneerde kalkoen schnitzel

De kalkoenschnitzel kan gepaneerd en ongepaneerd gebakken worden. Daarnaast kun je hem uitstekend vullen als een cordon bleu. Gebruik daarvoor...

Gekruid kalkoengoulash

Van de dijen, bouten en het overige vlees kan uitstekend goulashvlees gesneden worden dat je kunt stoven. Dat goulashvlees is vaak wat vetter en...

Copyright 2021 vers-inspiratie.nl | All Rights Reserved | vers-inspiratie.nl

Vers-inspiratie is een project van b2b Communications. Powered by Wallbrink Crossmedia Groep

Advertentietarieven | Privacystatement | Email saskia@b2bcommunications.nl