24-januari-2016 | Door: Saskia Stender
Volkoren Consumptie en gezondheid

Volkoren Consumptie en gezondheid

Grote studies van de Harvard University in de Verenigde Staten brengen volkorenconsumptie in verband met een lagere sterftekans, onder meer bij hart- en vaatziekten. In Nederland is nu ook onderzoek van start gegaan naar de gezondheidseffecten van volkorentarweproducten zoals brood en ontbijtgranen.

Het onderzoek, dat wordt uitgevoerd door Wageningen Universiteit en gecoördineerd door TNO, gaat uit van ‘veerkracht’ als nieuw begrip van gezondheid dat recht doet aan de complexe en subtiele invloed die voedingsmiddelen hebben op de gezondheid.

Veerkracht

‘Veerkracht’ gaat uit van effecten op gezondheid in de schok-absorberende functie van het lichaam. De gedachte hierachter is dat hoe veerkrachtiger het lichaam om kan gaan met dagelijkse invloeden, hoe gezonder het is. Voedingsstoffen in volkorentarwe zoals mineralen, vitamines, voedingsvezels polyfenolen en lipiden ondersteunen bij het optimaal veerkrachtig kunnen functioneren.

Stresstest

De deelnemers aan de Graandioos studie gebruiken dagelijks volkorentarwe producten. Zij worden aan het begin en aan het einde blootgesteld aan een zogenoemde ‘stresstest’, een flinke uitdaging voor het spijsverteringsysteem, waarmee een fysiologische schok wordt toegebracht. De stress voor het lichaam die hierdoor ontstaat, is meetbaar in de reactie van diverse bloedwaarden. De snelheid waarmee de bloedwaarden terugkeren naar de basisstand vormt de maat voor de veerkracht van de studiedeelnemers. Bij gezonde deelnemers wordt de basisstand sneller bereikt dan bij deelnemers met gezondheidsproblemen, zoals verhoogd cholesterolgehalte of bloeddruk, of een verstoorde glucosemetabolisme of leverfunctie.

De studie wordt uitgevoerd door een samenwerkingsverband van TNO, Wageningen Universiteit, Universitair Medisch Centrum Groningen, het Nederlandse Bakkerij Centrum, Cereal Partners Worldwide en Goodmills Innovation. Ook het Ministerie van Economische Zaken draagt bij aan dit innovatieve project.

Bron: Vakblad Vers&Vers juni 2015

©iStock.com/Floortje

Terug naar boven