21-september-2021 |
Frisee

Frisee

Een andere naam voor frisee is krulandijvie. Het is een groengele bladgroente die qua uiterlijk wel wat weg heeft van een roos. De bladeren zijn smaller en dunner dan van de andijvie, sterk ingesneden en het hart van de knop is geel. De buitenste bladeren zijn groen. Vooral de buitenste bladeren zijn wat bitterder dan de gewone andijvie voor de overige bladeren valt de bitterheid alles mee. De frisee heeft de minste calorieën van alle groenten. Maar 5 kcal per 100 gram.

Kooptips

Het blad mag geen bruine punten hebben en moet er fris uitzien. Binnenin moet de frisee droog en stevig aanvoelen.  

Bewaartips

Frisee is ongeveer 2 dagen houdbaar. In de koeling in een plastic zak die niet gesloten mag zijn. 

Toepassingen

♦ Als salade met een mosterddressing.
♦ In een salade met gebakken spekjes of hamblokjes.
♦ Lekker op brood met franse kaas of geitenkaas.
♦ Rauw in stamppotten.
♦ Lekker bij zalm.
♦ Goed te combineren met paddenstoelen. 

Bereiding

Verwijder allereerst de buitenste bladeren die zijn taai en trek daarna de andere bladeren los. Was ze in ruim stromend water en laat ze vervolgens drogen. Om de frisee te gebruiken mag je de bladeren niet snijden want dan ben je het krullende uiterlijk kwijt. Trek ze liever in kleine stukjes. 

♦ Koken
♦ Smoren
5 minuten
5 minuten

♦ Verkrijgbaarheid

Verkrijgbaarheid JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Van Nederlandse bodem      
Uit het buitenland      
Terug naar boven