21-september-2021 |
IJsbergsla

IJsbergsla

IJsbergsla wordt ook wel ijssla genoemd. Deze naam is te danken aan het feit dat de sla als 'iceberg' voor het eerst vanuit Californië in Amerika van de west- naar de oostkust werd getransporteerd onder een berg ijs om bederf te voorkomen. De krop is stevig en gesloten en de bladeren zijn lichtgroen van kleur. De sla is knapperiger dan gewone sla. De sla is ook in een rode variant verkrijgbaar. Sinds omstreeks 1980 wordt de sla ook in Nederland geteeld.  

Voedingswaarde per 100 gram rauw

Energie
Eiwit
IJzer
Koolhydraten
Natrium
Calcium
Vitamine C
Vet

50 KJ, 12 kcal
1.2 gr
1.1 gr
0.9 gr
10 mgr
35 mgr
8.0 mgr
0.1 gr

Kooptips

Een bruine stronk wijst erop dat de sla al wat ouder is. De stronk is vers namelijk wit en de bladeren frisgroen. 

Bewaartips

Buiten de koelkast is de sla, op een koele plek, maar een paar dagen houdbaar. Als je de sla in plastic verpakt dan is deze maximaal 1 week in de koelkast houdbaar. Alleen wanneer je de stronk verwijdert kun je de houdbaarheid iets verlengen. 

Toepassingen

♦ Als decoratie op vleeswaren- en saladeschotels.
♦ Op een boterham met vleeswaren en/of kaas.
♦ Bladeren vullen met vlees- of vissalade.
♦ In vruchtensalades.
♦ In tortilla's of taco's met andere vulling.
♦ Gesmoord of gestoomd eventueel in combinatie met andere groenten.
♦ Met gebakken ui en paprika in een stamppotje.

Bereiding

Haal de buitenste, vak wat bruinere, bladeren eraf en was de krop. Laat de bladeren uitlekken en drogen. Pluk de sla in reepjes. Liever niet snijden want dan wordt de sla snel bruin en verlept op de randen. 

♦ Koken
♦ Roerbakken
♦ Smoren
♦ Stomen
♦ Grillen
♦ Magnetron

3 - 5 minuten
2 - 3 minuten
ca. 6 minuten
ca. 6 minuten
3 - 5 minuten
2 - 3 minuten

♦ Verkrijgbaarheid

Verkrijgbaarheid JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Van Nederlandse bodem
Uit het buitenland
Terug naar boven