IJsbergsla
IJsbergsla wordt ook wel ijssla genoemd. Deze naam is te danken aan het feit dat de sla als 'iceberg' voor het eerst vanuit Californië in Amerika van de west- naar de oostkust werd getransporteerd onder een berg ijs om bederf te voorkomen. De krop is stevig en gesloten en de bladeren zijn lichtgroen van kleur. De sla is knapperiger dan gewone sla. De sla is ook in een rode variant verkrijgbaar. Sinds omstreeks 1980 wordt de sla ook in Nederland geteeld.
Voedingswaarde per 100 gram rauw
Energie |
50 KJ, 12 kcal |
Kooptips
Een bruine stronk wijst erop dat de sla al wat ouder is. De stronk is vers namelijk wit en de bladeren frisgroen.
Bewaartips
Buiten de koelkast is de sla, op een koele plek, maar een paar dagen houdbaar. Als je de sla in plastic verpakt dan is deze maximaal 1 week in de koelkast houdbaar. Alleen wanneer je de stronk verwijdert kun je de houdbaarheid iets verlengen.
Toepassingen
♦ Als decoratie op vleeswaren- en saladeschotels.
♦ Op een boterham met vleeswaren en/of kaas.
♦ Bladeren vullen met vlees- of vissalade.
♦ In vruchtensalades.
♦ In tortilla's of taco's met andere vulling.
♦ Gesmoord of gestoomd eventueel in combinatie met andere groenten.
♦ Met gebakken ui en paprika in een stamppotje.
Bereiding
Haal de buitenste, vak wat bruinere, bladeren eraf en was de krop. Laat de bladeren uitlekken en drogen. Pluk de sla in reepjes. Liever niet snijden want dan wordt de sla snel bruin en verlept op de randen.
♦ Koken |
3 - 5 minuten |
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |