21-september-2021 |
Kropsla

Kropsla

Kropsla is de bekendste en meest gegeten slasoort in Nederland. De echte kenner noemt de sla ook wel 'botersla' vanwege de boterzachte smaak die een wat kruidige bijsmaak heeft. De kropsla heeft grote forse bladeren en bestaat uit een dichte vaste krop. Het hart van de sla is lekker zacht. Naast de traditionele en vertrouwde kropsla zijn er de laatste jaren vele soorten bijgekomen en dat is in veel gevallen de verdienste van de inventieve Hollandse tuinder. Hij zoekt permanent naar mogelijkheden om handel en consument te verrassen met nieuwe soorten. Zo kwamen er de ijsbergsla, romanasla, eikenbladsla, lollo rosso, rucola en little gem. Soorten die je onbeperkt kunt combineren tot de heerlijkste gerechten. De kropsla wordt tegenwoordig vaak vervangen door de ijsbergsla vanwege de betere houdbaarheid. 

Voedingswaarde per 100 gram rauw

Energie
Eiwit
IJzer
Koolhydraten
Natrium
Calcium
Kalium
Vitamine E
Vitamine C

63 KJ, 15 kcal
3.3 gr
0.9 mgr
10.4 gr
28 mgr
36 mgr
194 mgr
0.3 mgr
18 mgr

Kooptips

Sla ziet er lekker fris uit, is frisgroen van kleur zonder verlepte bladeren en moet knapperig vers zijn. Controleer de houdbaarheidsdatum wanneer de sla is voorverpakt. Zeker als ze in een samengesteld pakket wordt aangeboden.  Als de (voorgesneden) sla in een mix met andere slasoorten verpakt wordt aangeboden. Gebruik kropsla liefst zo snel mogelijk na aankoop. 

Bewaartips

Leg kropsla weg in een open zak in de groentela van de koelkast. Bij een temperatuur van 12 - 15 °C is de sla 2 tot 5 dagen lekker. Sla die te warm wordt opgeslagen wordt snel slap en is dan niet lekker meer. Bewaar sla ook nooit in combinatie met vers fruit. Narijpend fruit verspreid namelijk het gas etheen. Het veroorzaakt roestbruine vlekken en de sla bederft sneller. 

Toepassingen

♦ Als garnering op salades en vleesschotels.
♦ In een maaltijdsalade.
♦ Een meesterlijke combinatie met gebakken biefstuk en gebakken aardappeltjes. 
♦ Als bijgerecht bij rijst, pasta's en pizza's.
♦ Als frisse zomerse stamppot.
♦ Als garnering op brood waardoor het beleg verser blijft.

Bereiding

Haal de buitesnste bladeren van de krop. Was een krop sla daarna goed in ruim spoelend water of haal de blaadjes los. Droog de sla na in een centrifuge of laat de blaadjes uitlekken in een vergiet. Verwijder eventueel de dikkere nerven. Meng een dressing pas vlak voor het eten door de sla. Een wat verlepte sla maak je weer wat lekkerder door de blaadjes bij te laten komen in een bak water met ijsklontjes.

♦ Koken
♦ Magnetron
♦ Smoren
♦ Stomen
4 - 6 minuten
5 - 7 minuten
6 - 7 minuten
ca. 10 minuten

♦ Verkrijgbaarheid 

Verkrijgbaarheid JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Van Nederlandse bodem
Uit het buitenland
Terug naar boven