Lamsoor
Foto: Vers op Walcheren
Lamsoor is een wilde bladgroente die van nature groeit op de hoger gelegen slikken en schorren van de Waddenzee en in Zeeland op de grens van eb en vloed. De blaadjes bevatten veel zee mineralen waardoor ze een zilte smaak krijgen. In Zeeland wordt de lamsoor ook wel 'zeeaster' of 'zulte' genoemd. Door het uitscheiden van zout kan het blad van de lamsoor soms een lichtgrijze kleur.
Voedingswaarde per 100 gram
Energie |
97 KJ, 23 kcal 2.0 gr 2.4 gr 10 mgr 10 mgr 2.8 gr 0.06 gr |
Bewaartips
Lamsoor is in de groente la van de koelkast 3 - 4 dagen te bewaren.
Bereiding
Was lamsoor kort want het blad is gewend aan zeewater. Zoet water verstoort de smaak. Lamsoor kun je rauw eten, kort blancheren of roerbakken. Gebruik geen zout. Lamsoor is van nature al zout.
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | |||||||
Uit het buitenland |