Postelein
Postelein is vanuit het verre oosten naar Nederland gekomen. Er zijn twee soorten verkrijgbaar de zomer- en de winterpostelein. De zomerpostelein is wat forser en vezeliger van structuur. De plant heeft kleine en wat ruitvormige groene blaadjes met een heldere kleur. De steeltjes zijn dik en vlezig en zijn soms wat roze aan de onderkant. De smaak is lichtzuur en wat scherp. Het is een vergeten groente die nog maar weinig wordt geserveerd.
Kooptips
Postelein worst meestal in bosjes aangeboden. Let op voor verlepte blaadjes en slappe steeltjes.
Bewaartips
Bewaar de groente in een open plastic zak in de koelkast
Toepassingen
♦ Als salade met noten en blokjes appel. Eventueel met een honing-mosterdsaus.
♦ Roerbakken met knoflook, ui en gemberpoeder.
♦ Koken of stoven in de boter.
♦ Op een broodje komijnekaas.
♦ Winterpostelein verwerk je rauw in stamppotten en salade
Bereiding
Knip eerst de wortels van de postelein voor je het bosje openmaakt. Dan beschadig je de blaadjes minder snel. Die zijn namelijk heel gevoelig voor kneuzing. Was de postelin voorzichtig in koud water en laat de groente goed uitlekken
♦ Koken ♦ Roerbakken ♦ Smoren ♦ Stomen ♦ Magnetron |
5 minuten 3 - 5 minuten ca. 10 minuten ca. 10 minuten 5 - 7 minuten |
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ||||||
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |