Romana sla
Andere gebruike namen zijn: Romaanse sla of Romaine. Romanasla is duidelijk te herkennen aan de lange bladeren die donkergroen van kleur zijn. De sla groeit recht omhoog en wordt aan de kop dichtgebonden waardoor het hart van de sla wit blijft en lekker zacht is. De sla heeft een stevige bite en een wat zoete smaak, wel wat wranger dan een gewone sla. De Romanasla wordt bij voorkeur gebruikt in de caeser salad en wordt veel geserveerd in Zuid-Europese landen.
Kooptips
Koop alleen mooie knapperige kroppen die nog niet open staan.
Bewaartips
In een open plastic zak kun je de salade ongeveer een week in de koelkast goed houden.
Toepassingen
♦ In caesar salad.
♦ Kleine kroppen kun je stoven of bakken.
♦ stoven met knoflook en ui.
♦ In repen snijden en gebruiken als een salade.
♦ Geblancheerde bladeren vuullen met gehakt.
Bereiding
De buitenste stugge bladeren moet je verwijderen waarna je de andere bladeren los kunt maken, wassen, drogen en in repen snijden.
♦ Koken ♦ Smoren ♦ Stoven |
3 - 5 minutenn 3 - 5 minuten 3 - 6 minuten |
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ||||||
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |