Roodlof
De roodlof is en kruising tussen radiccio en witlof. Het groeit in het donker uit een penwortel. Voornamelijk in Italië. De krop is wit met rode punten. De smaak is zacht zoet. Bij het koken verdwijnt de rode kleur van het blad.
Kooptips
De kroppen moeten stevig aanvoelen en gesloten zijn. Er mogen aan de bladeren geen bruine randen zitten. De kleinste rondjes zijn van de beste kwaliteit.
Bewaartips
Bewaar roodlof in de groentelade van de koelkast. In een open plastic zak blijven de kropjes maximaal een week goed.
Toepassingen
♦ Lekker in salades.
♦ Heel geschikt voor roerbakken.
♦ Mooi ovengerecht.
♦ Koken in reepjes of stronkjes
Bereiding
Verwijder de buitenbladeren. Was de stronkjes en sla ze daarna droog. Snij de stronkjes overdwars in reepjes. Het onderste stukje gooi je weg. Als je de hele stronk kookt moet je de onderkant eveneens wegsnijden en de harde kern onderuit snijden. Die is niet lekker.
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ||||||||||||
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |