Veldsla
Omdat veldsla vroeger veel voorkwam tussen wintergraan beschouwden de boeren het als onkruid. De veldsla wordt daarom ook wel 'korensla' genoemd. Een andere bijnaam is 'ezelsoren'. Tegenwoordig wordt daar heel anders over gedacht en is het verkrijgbaar als groente. De blaadjes hebben een zachte nootachtige smaak en kan het kruiden van gerechten waarin de groente wordt verwerkt grotendeels achterwege blijven. Vooral in Duitsland en Frankrijk wordt de veldsla volop geteeld, maar ook in Nederland komt deze groente goed van de grond. Vanuit de kassen of vanaf de volle grond.
Kooptips
Koop alleen frisgroene veldsla.
Bewaartips
Direct bereiden en eten geeft het lekkerste resultaat. Bewaren kun je de veldslag hooguit 2 dagen in een geperforeerde plastic zak in de koelkast.
Toepassingen
♦ Heerlijk in een soep.
♦ Lekker in salades
♦ Verwerken in een zomerstamppot samen met ananas.
♦ Lekker op een broodje met ham of kipfilet.
♦ Prima combinatie met partjes sinaasappels en roomkaas.
Bereiding
Verwijder de worteltjes en was de sla goed zodat het zand weg is. Laat de sla goed uitlekken
♦ Koken ♦ Smoren ♦ Stomen ♦ Magnetron |
4 - 6 minuten 6 - 7 minuten 10 minuten 5 - 7 minuten |
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |