Zeekraal
Zeekraal komt van nature voor in Europa en de Verenigde Staten. De Zeeuwen zijn al heel lang bekend met deze knapperige zeegroente die een lichtzoute smaak heeft. Men oogstte deze groente op de schorren. De groente werd gegeten samen met vis. Tegenwoordig wordt de zeekraal ook geteeld. De planten groeien alleen goed als er zout water wordt toegevoegd. De planten worden ongeveer 15 cm hoog en alleen het bovenste deel van het blad (10cm) wordt geoogst. De smaak en de structuur hebben veel weg van jonge spinazie.
Kooptips
De stengels zijn vezelig en het blad moet er fris uitzien.
Bewaartips
Maximaal een week houdbaar in de groentelade van de koelkast.
Toepassingen
♦ Serveren met garnalen.
♦ Roerbakken met ui.
♦ Salade met mozzarella en kleine tomaatjes.
♦ Roerbakken met gerookte kipfilet en groene asperges.
♦ Koken met peultjes. Voeg geroosterd sesamzaad toe.
Bereiding
Verwijder de houtachtige stelen en was de bladeren zo kort mogelijk onder koud stromend water. De zeekraal kun je blancheren of roerbakken.
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ||||||||
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |