Zuring
Foto: Eat me
Zuring of zurkel wordt gekwalificeerd als onkruid. Er zijn meer dan 200 soorten. Het groeit op een van nature zurige grond in noordelijke gematigde streken. Bij voorkeur in weilanden en bermen. De groente heeft langwerpige bladeren met sappige stengels met een zure sterke smaak. In de planten zit oxaalzuur waardoor ze voor koeien en paarden giftig zijn in grote hoeveelheden. Zuring is alleen 's zomers verkrijgbaar. Je kunt het zelf plukken en heel soms wordt het ook aangeboden op streekmarkten en groentespecialisten.
Kooptips
De blaadjes mogen niet verlept zijn.
Bewaartips
De maximale houdbaarheid in de koelkast is 2 dagen.
Toepassingen
♦ Uit het handje eten en lekker kauwen.
♦ Prima in een salade.
♦ In een stamppot.
♦ Klein gehakt over een spiegelei of door een omelet.
♦ Smaakmaker in 'paling in 't groen'.
Bereiding
Zuring moet goed gewassen worden. Droog ze in de centrifuge of dep ze droog met een doek.
♦ Bakken ♦ Stoven |
2 minuten 10 minuten |
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ♦ | ♦ | ♦ |