21-september-2021 |
Bieten

Bieten

Bieten zijn donkerrode knollen met groen blad met rode nerf. Ze worden ook wel kroten genoemd. Er zijn zomer- en winterbieten. In de winterperiode van oktober tot april komen winterbieten in de handel: dat zijn grote, ronde bieten zonder loof. In de zomermaanden van ongeveer mei tot september zijn Hollandse zomerbieten of bosbieten verkrijgbaar. Deze zijn veel kleiner dan de winterbieten en komen in bosjes gebonden met het groene loof eraan in de handel. Het loof kun je gebruiken om te wokken. De rode biet die wij kennen, heeft men al ergens in de 16e eeuw ontdekt als een voedzame en lekkere groente. De rode kleur die bieten hebben komt door de natuurlijke kleurstof betanine die erin zit.

Kooptips

Bieten moeten stevig aanvoelen.

Bewaartips

Rauwe zomerbieten met loof zijn ongeveer een week houdbaar. Verwijderd loof verkort de houdbaarheid tot maximaal 3 dagen. Winterbieten zijn meerdere weken houdbaar op een koele plaats. Gekookte bieten blijven in de koelkast circa 2 dagen goed. In de diepvries bij -18°C blijven ze een jaar goed.

Toepassingen

♦ Gekookt in blokjes door een salade met aardappels en appel;
♦ In stamppot;
♦ Stoven met ui en azijn;
♦ Bij haring;
♦ In soep met zure room.

Bereiding

Schrob de bieten schoon onder stromend water. Verwijder van de zomerbiet het loof en kook ze in 20 tot 25 minuten gaar. De winterbiet heeft wel 2 uur nodig. Laat de schil er omheen zitten dan behouden ze hun sap. De schil pel je er na het koken gemakkelijk af. 

♦ Koken zomerbieten
♦ Koken winterbieten
♦ Smoren
♦ Stomen
♦ Magnetron
20 - 25 minuten
120 minuten
20 minuten
25 - 40 minuten
3 - 6 minuten

♦ Verkrijgbaarheid

Verkrijgbaarheid JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Van Nederlandse bodem    
Uit het buitenland
Terug naar boven