21-september-2021 |
Cassave

Cassave

Cassave of maniok is de eetbare wortelknol van een verhoutende, overblijvende heester. Andere namen voor deze knol zijn: tapioca of yucca. De knol wordt veel gegeten in Zuid-Amerika en Afrika. en is na de aardappel de belangrijkste groente ter wereld. Van oorsprong komt de heester uit Brazilië. Ze groeit in deze landen op de savanne. De wortels die circa 8 centimeter dik en wel 90 cm lang kunnen worden, bevatten veel voedingsstoffen en zetmeel, maar moeten altijd gekookt worden om de aanwezige gifstoffen als blauwzuur te neutraliseren. In verschillende landen in Afrika, maar ook in Suriname wordt de gedroogde cassave gebruikt om er pap van te maken. Het meel van deze knol heet maniokbloem en kan worden gebruikt om tarwebloem te vervangen. Een uitkomst voor mensen met allergieën. De knol is voedzamer dan een aardappel. 

Voedingswaarde per 100 gram 

Energie
Eiwit
IJzer
Koolhydraten
Natrium
Calcium
Vitamine C
Vet
Vezels

578 kJ / 138 kcal
1.0 gr
1.4 gr
33.0 gr
2 mgr
40 mgr
34 mgr
0 gr
0.1 gr

Kooptips

De knollen zijn te koop bij groentespeciaalzaken of een toko. Kies alleen onbeschadigde knollen die stevig aanvoelen. 

Bewaartips

Bewaar cassaveknollen op een donker en koele plek. De houdbaarheid bedraagt maximaal 10 dagen. 

Toepassingen

♦ Als basis voor pap
♦ In tal van Surinaamse gerechten.
♦ In de (cassave)soep.
♦ Voor het maken van kroepoek
♦ Wokken

Bereiding

Het valt niet mee om cassave te schillen. Het is dus gemakkelijker om geschilde cassave te kopen. Bij zelf schillen de onder en bovenkant verwijderen. 

♦ Koken
Bakken
♦ Wokken
♦ Smoren
20 minuten
12 minuten
12 minuten
15 minuten

♦ Verkrijgbaarheid

Verkrijgbaarheid JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Van Nederlandse bodem                        
Uit het buitenland
Terug naar boven