radijs
Over het algemeen zijn radijsjes rood van kleur. Er zijn echter ook witte en rood-witte varianten. Het zijn kleine knolletjes die, met schil en al, rauw gegeten kunnen worden. De smaak is pittig. Ook worden radijsje wel gebruikt als kleurige decoratie. In Nederland op bijvoorbeeld vleeswarenschotels en in Japan worden ze, in sliertjes gesneden, gebruikt bij stukjes rauwe vis als sashimi.
Kooptips
Goede radijsjes zijn hard en rood en de bladeren mogen niet verlept zijn.
Bewaartips
Bewaar de radijsjes in een plastic zakje met gaatjes. Het liefst zonder loof want dan zijn ze wat langer houdbaar.
Toepassingen
♦ Uit het vuistje. Eventueel met een dipsausje.
♦ In een salade.
♦ Als decoratie op vleeswarenschotels.
♦ Fris broodbeleg in plakjes.
♦ Bij de kaasfondue.
Bereiding
Was de radijsjes en verwijder de onder- en bovenkant. Eventueel in plakjes snijden.
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |