21-september-2021 |
Rammenas (zwarte)

Rammenas (zwarte)

Foto: Groenteboer

De rammenas is komt oorspronkelijk uit het Middellands Zeegebied. Plantkundig gezien is het familie van de gewone radijs, daikon en rettich. Het is een heel oud gewas en werd al duizenden jaren voor Christus door de Oude Egyptenaren geteeld. Er zijn door de jaren heen veel verschillende vormen en kleuren geselecteerd. In Nederland wordt rammenas weinig geteeld, maar in Duitsland is het een belangrijk gewas. Zoals gezegd is de rammenas familie van de radijs. Het verschil zit hem in de knol. De radijs heeft een stengelknol en de rammenas  heeft een wortelknol. Daarnaast is de rammenas groter en steviger dan de radijs. De smaak verschilt per soort, maar is over het algemeen wat milder. 

Voedingswaarde per 100 gram

Energie
Eiwit
IJzer
Koolhydraten
Calcium
Vet
Vitamine C

125 KJ, 
2.0 gr
2.0 mgr
5.0 gr
120 mgr
0.2 gr
30 mgr 

Kooptips

Koop alleen rammenas met stevige wortesl en frigroen blad. 

Bewaartips

Zonder lof kan witte rammanas ongeveer 14 dagen in de koelkast bewaard worden; met lof slechts enkele dagen. Zwarte rammenas mag niet in de koelkast. Bewaar deze op een koele plaats bij een temperatuur van ongeveer 12°C.

Toepassingen

♦ In stukjes rauw eten
♦ Raspen bij slaatjes of andere gerechten
♦ Geschikt om te koken, voor soep, stoven en roerbakken
 

♦ Verkrijgbaarheid

Verkrijgbaarheid JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Van Nederlandse bodem            
Uit het buitenland                        





 

Terug naar boven