Rettich
De rettich is een oeroud gewas en werd al door de Egyptenaren geteeld. Het is een lange witte wortel met een pittige smaak. De bij ons bekende rettich wordt ook wel zomerrammenas genoemd. De Japanse variant heet daikon. De rettich is familie van de radijs maar is wat scherper van smaak.
Kooptips
Het loof moet fris-groen van kleur en mag niet verlept zijn. De wortels moeten stevig aanvoelen.
Bewaartips
Bewaar de wortels in de koelkast in een plastic zak met gaatjes. Haal het loof eraf dan is de houdbaargheid wat langer. Zonder loof is de houdbaarheid ongeveer een week.
Toepassingen
♦ In salades.
♦ Als borrelhapje samen met paté.
♦ Samen met kaas op een snee brood.
♦ Lekker met roomkaas.
♦ Met uitgebakken spekjes en rauwe andijvie als salade.
♦ Uit het vuistje met een dipsaus.
Bereiding
Voor het gebruik moet je de rettich eerst afwassen en dun schillen. Snijd voor het gebruik de wortel in reepjes, blokjes of plakjes.
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ||||||
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |