Rode bieten
De rode biet is bij ons al bekend sinds de 16e eeuw en is niet weg te denken van de Nederlandse dis. De biet is een donkerrode knol met groene bladeren die een rode nerf hebben. Er zijn twee soorten de zomerbiet of bosbiet die te koop is van mei tot september. Deze heeft wat kleinere knollen dan de winterbiet die van oktober tot april verkrijgbaar is. De bieten zijn van Hollndse teelt. Alleen in maart en april komen ze uit het buitenland. De winterbiet heeft geen loof de zomerbiet wel. Bieten zijn heel voedzaam. De bekende rode kleur wordt veroorzaakt door betanine een van nature aanwezige kleurstof.
Kooptips
Bieten moeten bij aankoop stevig aanvoelen. Let bij bieten in glas op de houdbaarheidsdatum.
Bewaartips
Gekookte bieten kun je 2 dagen in de koelkast bewaren. Rauwe winterbieten blijven, op een koele plek, enkele weken goed en rauwe zomerbieten met loof ongeveer een week.
Toepassingen
♦ In een Hollandse stamppot.
♦ Gekookt in blokjes gesneden als bietensalade
♦ In een soep met zure room.
♦ Als rauwkostsalade met gesnipperde ui en blokjes appel.
Bereiding
Was de bieten goed af onder de kraan en verwijder het eventueel aanwezige loof. De zomerbiet gaar je in ongeveer 25 minuten. De winterbiet heeft zeker 2 uur nodig. Laat de schil er omheen zitten dan blijft het sap er mooi in. Na het koken even schillen. Gekookte bieten even opwarmen in eigen sap.
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ||
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |