Schorseneren
Schorseneren kennen we onder verschillende namen als: armeluisasperge, keukenmeidenverdriet, winterasperge, winterstaaf en zwarte wortel. Er zijn twee soorten die niet alleen aan elkaar, maar ook aan de paardenbloem zijn verwant. Het zijn lange dunne wortels met een bruine of een zwarte schil. Ze hebben qua smaak veel weg van asperges en hebben ook wel wat weg van artisjokken. Ze lijken echter absoluut niet op asperges. Het schoonmaken is veel werk, vandaar waarschijnlijk de naam keukenmeidenverdriet. Juist door dit werk zijn ze niet echt geliefd meer. Ze worden vaak gerekend tot de 'vergeten groenten'. Jammer want ze zijn heel lekker en bevatten veel ijzer.
Kooptips
Koop alleen droge schorseneren die stevig aanvoelen en zonder vertakkingen.
Bewaartips
De schorseneren zijn op een droge en koele (12-15ºC) zeker twee weken houdbaar. Verpak ze in een geperforeerde zak, dan drogen ze niet uit. Gekookte schorseneren blijven in de vriezer ongeveer en jaar goed mits gesloten in een plastic verpakking.
Toepassingen
♦ Serveer ze, net als asperges, met ham, gekookte eieren en mayonaise.
♦ Heerlijk in de soep.
♦ Zacht gekookt serveren met kaassaus.
♦ In stukken snijden, door een beslag halen en frituren.
♦ In een salade met sinaasappelpartjes.
Bereiding
♦ Koken ♦ Grillen ♦ Smoren ♦ Stomen ♦ Magnetron ♦ Frituren |
20 - 25 minuten 2 - 4 minuten 25 - 30 minuten 30 - 35 minuten 5 - 6 minuten 2 - 4 minuten |
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ||||||
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |