Paksoi
Paksoi of pak-choi is een langwerpige koolsoort met groene bladeren en witte bladstelen. De kool komt oorspronkelijk uit Azië. Tegenwoordig komt de kool veelal uit Spanje en Israël en van de Nederlandse glasteelt. De stelen zijn knapperig en hebben niet echt een koolsmaak. Ze zijn wat pittiger.
Kooptips
Het blad mag niet verlept zijn en de kleur frisgroen. De stelen mogen niet slap zijn maar stevig.
Bewaartips
Paksoi bewaar je in de koelkast. Daar blijft de kool maximaal een week goed mits verpakt in een plastic zak die niet gesloten mag zijn. Als de paksoi al is voorgesneden blijft deze hooguit een dag goed.
Toepassingen
♦ Gesneden als rauwkostsalade
♦ De bladeren kun je vullen met gehakt en garen.
♦ Veel voorkomend in Oosterse gerechten.
♦ Roerbakken.
Bereiding
De paksoi moet je wassen in ruim stromend water waarna je de onderste harde stronk verwijderd. Snijd daarna de bladeren en stelen in repen.
♦ Roerbakken ♦ Smoren ♦ Stomen ♦ Magnetron |
5 - 8 minuten ca. 10 minuten ca. 10 minuten 4 - 7 minuten |
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |