21-september-2021 |
Rode kool

Rode kool

Rode kool, behoort tot de zogenaamde 'sluitkolen' als wiite-, savooie- en spitskool. Rode kool is wel een van de oudst bekende soorten. De kelur van de kool komt van een natuurlijke kleurstof. De intensiteit van de kleur is afhankelijk van het ras. Er is zomer- en winter rode kool. Rode kool is heel gezond, rijk aan vitamines A, B1 en B2  en C en aan thiocyanaat wat een sterk antibiotische werking heeft. Daarnaast bevat rode kool belangrijke mineralen zoals koper, ijzer, fosfor en calcium. Rode kool kan zowel gekookt als rauw worden gegeten.

Kooptips

Een verse rode kool moet stevig aanvoelen en een mooie dieppaarse kleur hebben. De bladeren moeten knapperig aanvoelen. Rode kool koop je ook voorgesneden en in pot of uit de diepvries. Let hierbij op de houdbaarheidsdatum. 

Bewaartips

Bewaar de kool op een droge en koele plaats. Voorgesneden kool laat je, in de verpakking of verpakt in vershoudfolie, het beste liggen in de koelkast. Daar blijft het enkele dagen goed. Rode kool is vers gegeten het lekkerst. 

Toepassingen

♦ In stamppot met gebakken spekjes of hamblokjes. 
♦ In rauwkost(salades). 
♦ Heerlijk bij gekookte aarappelen en verse worst. 
♦ Roerbakken samen met tutti frutti. 

Bereiding

Was de kool en verwijder de buitenste bladeren. Snijd daarna de kool in vier gelijke delen en verwijder de stronk. De stukken kun je daarna gemakkelijk  raspen of in fijne reepjes snijden. Rode kool moet je zeker niet te lang koken omdat dan veel van de smaak en de vitaminen verloren gaan. Wil je de mooie kleur behouden dan moet  je tijdens het koken een scheut azijn of citroensap aan het kookwater toevoegen. Wil je de kool voor salades gebruiken dan is het lekkerder om de reepjes even met kokend water te overgieten. 

♦ Koken
♦ Roerbakken
♦ Smoren
♦ Magnetron
15 - 20 minuten
enkele minuten
40 - 50 minuten
11 - 16 minuten

♦ Verkrijgbaarheid

Verkrijgbaarheid JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Van Nederlandse bodem
Uit het buitenland
Terug naar boven