Romanesco
Romanesco, knopjes- of groene torentjesbloemkool is een heel decoratieve bloemkoolsoort. De kleur is geel-groen. In Italië is de kool voor het eerst beschreven in de 16e eeuw als 'broccolo romanesco'. De kool werd omstreeks 1979 voor het eerst in Nederland geïntroduceerd en wordt sinds 1986 hier volop geteeld. Belangrijk is dat tijdens de kweek het blad voldoende omhoog moet staan, want de kool moet in de schaduw staan anders kleurt deze rood.
Kooptips
Bij aankoop moet de structuur van de kool goed gesloten zijn.
Bewaartips
Bewaar de romanesco in de koelkast in een open plastic zak. De kool blijft dan circa 4 - 6 dagen goed.
Toepassingen
♦ De torentjes roerbakken met groene en rode paprika.
♦ Blancheren, door beignetbeslag halen en dan friuren.
♦ Heerlijk met gekookte aardappeltjes en een balletje gehakt of saucijs.
♦ Stomen met roomsaus.
♦ Torentjes uit het vuistje eten met een dipsus.
♦ In de Chinese fondue.
Bereiding
Verwijder de bladeren en snijd de torentjes van de stronk om ze vervolgens te wassen.
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | |||||||
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |