Spitskool
De spitskool dankt zijn naam aan de spitse vorm. De smaak is sappiger en zachter dan de witte kool en de groente ligt ook minder zwaar op de maag. Er bestaat sinds kort ook een rode variant van de spitskool. Het is een lekkere gezonde groente vooral vanwege de ruime aanwezigheid van vitamine C.
Kooptips
De kool moet stevig en knapperig aanvoelen en mooi groen van kleur zijn.
Bewaartips
Op een koele plaats kun je de kool ongeveer een paar dagen goed houden. In de koelkast is beter. Daar blijft de kool ongeveer een week houdbaar.
Toepassingen
♦ Heerlijk in verse salades.
♦ In de soep.
♦ Tot een stamppot maken met gekookte aardappels of puree.
♦ In reepjes roosteren in olijfolie met coppa di Parma.
Bereiding
Was de spitskool goed af en verwijder de buitenste bladeren. Snijd de kool daarna door de helft en verwijder de harde stronk. Je kunt de kool vervolgens in repen snijden of raspen.
♦ Koken ♦ Roerbakken ♦ Smoren ♦ Stomen |
10 - 15 minuten 8 - 10 minuten ca. 15 minuten 15 - 20 minuten |
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | |||||
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |