Witte kool
Foto: Gouden pompoen
Witte kool is een ronde kool. In de praktijk is de witte kool wat meer aan de lichtgroene kant. Meestal wordt er zuurkool van gemaakt, maar de kool is ook vers verkrijgbaar. De kool heeft gesloten bladeren en is dus in vaktaal een sluitkool. Witte kool is één van de oudst bekende koolsoorten in Nederland. Witte kool heeft een neutrale smaak. Je kunt er dus eindeloos mee variëren.
Voedingswaarde per 100 gram
Energie |
105 KJ, 25 kcal 1.4 gr 4.0 gr 10 mgr 44 mgr 0.3 gr 3.0 gr 29 mgr |
Kooptips
Buitenbladeren moeten stevig en glanzend zijn.
Bewaartips
Op een koele, droge plaats blijft de kool maanden goed.
Bereiding
Verwijder de lelijke buitenste bladeren en was de kool, snijd de harde kern er uit en verdeel de kool in kwarten. Daarna kan de kool in fijne reepjes gesneden worden.
Toepassingen
♦ Basis voor zuurkool
♦ Heerlijk in een groentesalade met wortel en een yoghurtmayonaise dressing
♦ Roerbakken met pindasuas of ketjap
♦ In de nasi of bami
♦ Stoven met pompoen
Verkrijgbaarheid
Het hele jaar door maar voornamelijk in:
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ||||||
Uit het buitenland |