21-september-2021 |
Witte kool

Witte kool

Foto: Gouden pompoen

Witte kool is een ronde kool. In de praktijk is de witte kool wat meer aan de lichtgroene kant. Meestal wordt er zuurkool van gemaakt, maar de kool is ook vers verkrijgbaar. De kool heeft gesloten bladeren en is dus in vaktaal een sluitkool. Witte kool is één van de oudst bekende koolsoorten in Nederland. Witte kool heeft een neutrale smaak. Je kunt er dus eindeloos mee variëren. 

Voedingswaarde per 100 gram

Energie
Eiwit
IJzer
Koolhydraten
Natrium
Calcium
Vet
Vezels
Vitamine C

105 KJ, 25 kcal
1.4 gr

4.0 gr
10 mgr
44 mgr
0.3 gr
3.0 gr
29 mgr 

Kooptips

Buitenbladeren moeten stevig en glanzend zijn.

Bewaartips

Op een koele, droge plaats blijft de kool maanden goed.

Bereiding

Verwijder de lelijke buitenste bladeren en was de kool, snijd de harde kern er uit en verdeel de kool in kwarten. Daarna kan de kool in fijne reepjes gesneden worden. 

Toepassingen

♦ Basis voor zuurkool
♦ Heerlijk in een groentesalade met wortel en een yoghurtmayonaise dressing
♦ Roerbakken met pindasuas of ketjap
♦ In de nasi of bami
♦ Stoven met pompoen


Verkrijgbaarheid

Het hele jaar door maar voornamelijk in: 

Verkrijgbaarheid JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Van Nederlandse bodem            
Uit het buitenland                        


 

Terug naar boven