21-september-2021 |
Zuurkool

Zuurkool

Zuurkool is een al heel oud product. Vroeger namen de zeelieden al vaten zuurkool mee aan boord om op hun langer reizen scheurbuik te voorkomen. Zuurkool wordt gemaakt van witte kool. Daarvoor worden eerst de buitenste bladeren en daarna de harde kern weggesneden. Wat overblijft wordt in reepjes gesneden. Deze reepjes worden licht gezouten en een tijd lang opgeslagen in grote containers in de fabriek. Vroeger gebeurde dat op de boerderij en werd de zuurkool opgeslagen in grote Keulse potten. De gezouten kool wordt aangeperst en afgedekt en moet vervolgens tussen de drie en maximaal 8 weken rijpen. Het resultaat is een zuurkool met een licht zurige smaak, rijk aan vitaminen. Puur Hollands en niet weg te denken uit de winterse keuken. Tegenwoordig zijn er verschillende varianten als: kruiden-, kerrie-, of wijnzuurkool.

Kooptips

Let op de houdbaarheidsdatum op de verpakking.

Bewaartips

Koel bewaren in de koelkast.

Toepassingen

♦ Als stamppot met gekookte aardappelen.
♦ In een zomerstamppot met ananas. 
♦ Roerbakken met goulashkruiden.
♦ Bij knakworst of een hotdog op een puntbroodje met ketchup.
♦ Koud of warm op een broodje met salami.
♦ Lekker met boerenkaas. 
♦ In een fruitsalade met verschillende vruchten.

Bereiding

Gebruik de zuurkool zonder ze af te wassen anders ben je de vitaminen kwijt. De zuurkool kan naar wens kleiner gesneden worden. 

♦ Koken
♦ Roerbakken
♦ Grillen
♦ Smoren
♦ Magnetron
ca. 25 minuten
enkele minuten 
enkele minuten
8 - 10 minuten
10 - 15 minuten

♦ Verkrijgbaarheid

Verkrijgbaarheid JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Van Nederlandse bodem
Uit het buitenland
Terug naar boven