21-september-2021 |
Champignons

Champignons

Champignons zijn paddenstoelen met een ronde witte hoed en een vrij neutrale smaak. De meest bekende is de witte champignon, maar daarnaast zijn tegenwoordig zijn ook de kastanje-, reuzen-, grotchampignon en akkerpaddenstoel, portobello en amandelpaddenstoel in de winkels te vinden. De witte champignon is de bekendste eetbare paddenstoel en is er in drie maten: de reuzen-, de middelgrote en de fijne champignon. De witte champignon wordt het hele jaar door in ons eigen land geteeld. Dat gebeurt in speciale ruimten waar met de juiste temperatuur en luchtvochtigheid een optimaal klimaat wordt gecreëerd. Omdat de champignon voor haar groei geen daglicht nodig heeft en de Nederlandse paddenstoelkweker de ideale groeiomstandigheden schept, is de champignon het hele jaar door verkrijgbaar, ook in glas en blik. Reken bij recepten op circa 65 gram verwerkte voor 100 gram verse champignons.

Kooptips

Koop alleen mooie witte en ook droge champignons. Bruine vlekjes zijn uit den boze. De champignons moeten er vooral gaaf en fris uitzien.

Bewaartips

Gebruik champignons het liefst zo vers mogelijk. Bewaren kan gedurende korte tijd (2-3 dagen) in de koelkast op een temperatuur van 4-7°C. Laat ze wel in de verpakking. Bewaar ze niet bij sterk ruikende groenten als ui en prei. Ze nemen dan de geur over. Leg ze ook niet bij fruit want dan worden de champignons snel ouder en minder lekker. 

Toepassingen

♦ Rauw of geblancheerd verwerken in een salade;
♦ Verwerken in de lasagna of een pasta;
♦ Roerbakken met peterselie en knoflook;
♦ Toevoegen aan de soep;
♦ Verwerken in een gebakken ei of een omelet;
♦ Serveren met brie of gesmolten kaas.

Bereiding

Maak champignons droog schoon met een doekje of een zacht borsteltje. Als je ze met water afspoelt dan zuigen ze zich vol en dat is niet lekker. Doe dat kort voordat je ze gaat gebruiken. Verwijder de onderkant van het sneeltje en snijd ze in plakken. Dat kan prima met een eiersnijder.

♦ Koken
♦ Roerbakken
Grillen
♦ Frituren
♦ Magnetron
♦ Smoren
♦ Stomen
5-7 minuten
2-4 minuten
2-4 minuten
2-4 minuten
2-3 minuten
10 minuten
6 minuten

♦ Verkrijgbaarheid

Verkrijgbaarheid JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Van Nederlandse bodem
Uit het buitenland
Terug naar boven