21-september-2021 |
Oesterzwam

Oesterzwam

De oesterzwam heeft de naam te danken aan de vorm van de paddenstoel die lijkt namelijk heel sterk op een oesterschelp. De zwam wordt in Nederland geteeld op geprepareerd stro. In het wild groeit de zwam meestal op oude stronken hout en boomstammen. Het is een van de bekenste soorten paddenstoelen. Er zijn twee varianten: de lichtbruine oesterzwam die ook wel kalfsoesterzwam wordt genoemd en de lichtpaarse zwam die ook onder de naam tongetjeszwam verkrijgbaar is. Deze naam is te danken aan de smaak van de zwam die veel overeenkomst vertoont met de vleeswaar tong. De zwammen worden in trossen geteeld en na het oogsten van elkaar losgesneden. Het vruchtvlees is vezelig wit en heel zacht. In Nederland wordt meestal de lichtbruine variant verkocht waarvan de hoed, steel en plaatjes allemaal een lichtbruine kleur hebben. 

Kooptips

Koop alleen oesterzwammen die nog mooi stevig aanvoelen. 

Bewaartips

Oesterzwammen worden meestal voorverpakt aangeboden. Laat ze in de verpakking en leg ze in de koelkast. Daar zijn ze maximaal 3 dagen houdbaar. 

Toepassingen

♦ Bakken in kruidenboter en serveren op brood of toast.
♦ In sauzen
♦ In soep.

Bereiding

Borstel de zwammen schoon met een borsteltje of wrijf ze voorzichtig af met en vochtige doek. Scheur ze daarna in stukken dat is beter dan snijden. Bij grote exemplaren kan de steel wat taai zijn. Snijd ze daarom af. Oesterzwammen slinken maar weinig tijdens het bakken omdat ze weinig water bevatten. Bak ze desondanks maar kort omdat ze anders hun stevigheid verliezen en taai worden. 

♦ Verkrijgbaarheid

Verkrijgbaarheid JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Van Nederlandse bodem
Uit het buitenland
Terug naar boven