21-september-2021 |
Peultjes

Peultjes

Peultjes zijn de jonge peulen van de doperwtenplant. Ze worden heel jong geoogst want dan is de schil nog mals en zit er nog geen vlies in de peul. Ook zie je dan minuscule erwtjes in de peul. De peultjes zijn plat, knapperig en helder groen. De peul kan in zijn geheel gegeten worden. Ze hebben een zoete smaak. De peulen zitten boordevol vitaminen en mineralen. Rauw bevatten ze een giftige component dus de peulen mogen alleen gegaard gegeten worden want dan wordt het gif geneutraliseerd. 

Kooptips

Let bij de verse peultjes op een fris groene kleur met een knapperige schil. Peultjes die je koopt in een glas of een blik of uit de vriezer zijn al voorgekookt. 

Bewaartips

In een plastic zak met gaatjes zijn de peultjes een paar dagen goed houdbaar. Je kunt ze ook invriezen, maar dan moet je ze wel eerst een paar minuten blancheren. In een goed gesloten zak zijn ze dan, in de vries, wel tot een jaar lang houdbaar (bij - 18ºC).

Toepassingen

♦ Koken of roerbakken.
♦ In de groentesoep.
♦ Gekookt combineren met bospeentjes. 
♦ Lekker om mee te wokken. 
♦ Blancheren en dan verwerken in een salade. 

Bereiding

Was de peultjes en snijdt kleine puntjes van de uiteinden. Soms hebben ze langs de randen lange draden die moet je met de puntjes verwijderen.

♦ Koken
♦ Roerbakken
♦ Smoren
♦ Stomen
♦ Magnetron
5 - 7 minuten
3 - 5 minuten
8 - 11 minuten
5 minuten
3 - 5 minuten

♦ Verkrijgbaarheid

Verkrijgbaarheid JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Van Nederlandse bodem                    
Uit het buitenland
Terug naar boven