21-september-2021 |
Pronkboon

Pronkboon

Pronkbonen hebben veel weg van snijbonen. De buitenkant is echter wat ruwer en de bonen zijn ook wat slanker en lager. Jonge bonen zijn gekookt erg lekker. Vaak ook worden de zaden uit de boon gedroogd en gegeten als peulvrucht (foto onderaan). 

Kooptips

De bonen moeten een frisse groene kleur hebben en mogen niet slap aanvoelen. 

Bewaartips

Bewaar de bonen op een koel plaats in de koelkast in een geperforeerde plastic zak. 

Toepassingen

♦ Gekookt in stukjes gesneden en na afkoeling verwerken in een salade. 
♦ Net zo gebruiken als snijbonen.
♦ In een stamppot eventueel in combinatie met witte bonen.
♦ Koken en opdienen gekruid met peper, peterselie en voorzien van een klontje boter.
♦ Roerbakken.

Bereiding

Was de boenen en verwijder de puntjes aan beide zijden. Trek ook de draad in de lengte weg. Snijd de bonen in stukjes. Pronkbonen moet je altijd koken. Ze mogen niet rauw gegeten worden. 

♦ Koken
♦ Roerbakken
♦ Smoren
♦ Stomen

10 - 15 minuten
10 minuten
13 - 15 minuten
15 - 20 minuten

♦ Verkrijgbaarheid

Verkrijgbaarheid JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Van Nederlandse bodem                    
Uit het buitenland                    

Gedroogde pronkbonen

 

Terug naar boven