Pronkboon
Pronkbonen hebben veel weg van snijbonen. De buitenkant is echter wat ruwer en de bonen zijn ook wat slanker en lager. Jonge bonen zijn gekookt erg lekker. Vaak ook worden de zaden uit de boon gedroogd en gegeten als peulvrucht (foto onderaan).
Kooptips
De bonen moeten een frisse groene kleur hebben en mogen niet slap aanvoelen.
Bewaartips
Bewaar de bonen op een koel plaats in de koelkast in een geperforeerde plastic zak.
Toepassingen
♦ Gekookt in stukjes gesneden en na afkoeling verwerken in een salade.
♦ Net zo gebruiken als snijbonen.
♦ In een stamppot eventueel in combinatie met witte bonen.
♦ Koken en opdienen gekruid met peper, peterselie en voorzien van een klontje boter.
♦ Roerbakken.
Bereiding
Was de boenen en verwijder de puntjes aan beide zijden. Trek ook de draad in de lengte weg. Snijd de bonen in stukjes. Pronkbonen moet je altijd koken. Ze mogen niet rauw gegeten worden.
♦ Koken ♦ Roerbakken ♦ Smoren ♦ Stomen |
10 - 15 minuten |
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ♦ | ♦ | ||||||||||
Uit het buitenland | ♦ | ♦ |
Gedroogde pronkbonen