21-september-2021 |
Snijbonen

Snijbonen

De snijboon is een peulvrucht met brede, platte peulen die gekookt als groente wordt gegeten. De bonen kunnen wel 25 cm lang worden. De boon dankt zijn naam aan het feit dat de bonen vroeger overdwars in stukjes werden gesneden om op die manier de langwerpige houtachtige draden van de peul in stukjes te snijden. Dat at een stuk gemakkelijker. De moderne rassen hebben deze draad vrijwel niet meer. Voordeel van het snijden is echter wel dat de smaak en het aroma veel beter tot hun recht komen. 

Kooptips

Snijbonen worden vaak gesneden en verpakt aangeboden. Let dan vooral op de houdbaarheidsdatum. Hele bonen moeten stevig aanvoelen en een mooie frisgroene kleur hebben. 

Bewaartips

Ongesneden bonen kun je maximaal twee dagen in de koelkast bewaren in een geperforeerde plastic zak. Gesneden bonen moet je eigenlijk op de dag van aankoop ook eten. 

Toepassingen

♦ Roerbakken met worteltjes en shoarmakruiden
♦ In een ouderwetse stamppot met witte bonen.
♦ Garen en serveren met aardappelen en een hamlap met mosterdsaus..

Bereiding

Was de bonen eerst en verwijder daarna de puntjes aan de onder- en bovenkant. Trek de eventueel aanwezige draad meteen mee. Snijd de bonen vervolgens in grotere stukken of snijd ze juist heel klein. Eet de bonen niet rauw. Ze bevatten een giftige stof die door het koken geneutraliseerd wordt. 

♦ Koken
♦ Roerbakken
♦ Smoren
♦ Stomen
♦ Magnetron
10 - 15 minuten
circa  10 minuten
13 - 15 minuten
15 - 20 minuten
6 - 8 minuten

♦ Verkrijgbaarheid

Verkrijgbaarheid JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Van Nederlandse bodem        
Uit het buitenland
Terug naar boven