Snijbonen
De snijboon is een peulvrucht met brede, platte peulen die gekookt als groente wordt gegeten. De bonen kunnen wel 25 cm lang worden. De boon dankt zijn naam aan het feit dat de bonen vroeger overdwars in stukjes werden gesneden om op die manier de langwerpige houtachtige draden van de peul in stukjes te snijden. Dat at een stuk gemakkelijker. De moderne rassen hebben deze draad vrijwel niet meer. Voordeel van het snijden is echter wel dat de smaak en het aroma veel beter tot hun recht komen.
Kooptips
Snijbonen worden vaak gesneden en verpakt aangeboden. Let dan vooral op de houdbaarheidsdatum. Hele bonen moeten stevig aanvoelen en een mooie frisgroene kleur hebben.
Bewaartips
Ongesneden bonen kun je maximaal twee dagen in de koelkast bewaren in een geperforeerde plastic zak. Gesneden bonen moet je eigenlijk op de dag van aankoop ook eten.
Toepassingen
♦ Roerbakken met worteltjes en shoarmakruiden
♦ In een ouderwetse stamppot met witte bonen.
♦ Garen en serveren met aardappelen en een hamlap met mosterdsaus..
Bereiding
Was de bonen eerst en verwijder daarna de puntjes aan de onder- en bovenkant. Trek de eventueel aanwezige draad meteen mee. Snijd de bonen vervolgens in grotere stukken of snijd ze juist heel klein. Eet de bonen niet rauw. Ze bevatten een giftige stof die door het koken geneutraliseerd wordt.
♦ Koken ♦ Roerbakken ♦ Smoren ♦ Stomen ♦ Magnetron |
10 - 15 minuten circa 10 minuten 13 - 15 minuten 15 - 20 minuten 6 - 8 minuten |
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ||||
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |