Sperziebonen
De sperzieboon wordt ook wel prinsessenboon, slaboon, herenboon of breekboon genoemd. Het is een peulvrucht. Oorspronkelijk is de sperzieboon afkomstig uit Zuid-Amerika. De naam is afgeleid van `aspergieboontjes'. Deze boontjes danken hun naam aan het feit dat ze volgens oudhollands gebruik met gesmolten boter en nootmuskaat werden opgediend. In Nederland is het een heel bekende boon die te koop is als algemene groene boon en de zeldzame gele variant. Sperziebonen worden met de peul, het geheel van schil en zaden, als groente gegeten.
Kooptips
Een mooie groen kleur is belangrijk. Evenal het gegeven dat alleen stevig aanvoelende bonen, die 'knakken' bij het doorbreken, vers zijn.
Bewaartips
Sperziebonen bewaar je hooguit 3 tot 5 dagen in een niet gesloten plastic zak in de groentelad van de koelkast.
Toepassingen
♦ Koken en serveren met gekookte aardappelen en een vleugje nootmuskaat.
♦ Koel ze af na het koken, hak ze in stukjes en serveer ze met blokjes aardappel en tonijn in een salade.
♦ Roerbakken met uitjes en amandelen. Gekruid met sambal en ketjap.
♦ Maak er sambal goreng boontjes van.
♦ Lekker om te stoven.
Bereiding
♦ Koken ♦ Roerbakken ♦ Smoren ♦ Stomen ♦ Magnetron |
12 - 16 minuten 10 - 13 minuten circa 20 minuten 15 - 20 minuten 6 - 8 minuten |
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | |||||
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |