Tuinboon
Tuinbonen zijn in Nederland al eeuwen een bekende groente. kennen we ook onder de namen 'dikke duimen' of 'boeren boxen'(Brabant). Ze komen uit een grote peul die tot maximaal 5 bonen kan bevatten. Het lekkerst zijn de bonen als ze nog jong zijn. Ze hebben dan een zachte volle smaak. Ze bevatten veel vitamine B en C en zijn dus heel gezond.
Kooptips
Tuinbonen moeten stevig zijn.
Bewaartips
Hooguit drie dagen in de koelkast.
Toepassingen
♦ Serveren met gebakken hamblokjes en ui.
♦ In een salade met blokjes of reepjes gekookte of gebakken kip en plakken komkommer.
♦ Lekker in rauwkostsalades
♦ Meng ze eens door een pasta samen met schapenkaas en een scheut room.
♦ Serveren met een tomaten- of mosterdsaus.
Bereiding
Druk de peul open vanaf de bolle kant en haal de bonen er uit. Kook ze in water met wat melk. Dan blijven ze mooi blank. Kook ze niet te lang anders verlies je de aanwezige gezonde stoffen.
♦ Koken ♦ Smoren ♦ Stomen ♦ Magnetron |
5 - 10 minuten 10 - 15 minuten 10 - 15 minuten 5 - 8 minuten |
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ||||||||
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |