21-september-2021 |
Witte bonen

Witte bonen

Witte bonen zijn peulvruchten. De structuur van witte bonen is steviger en vaster dan die van bruine bonen. Er zijn verschillende rassen op de markt. Wittebonen zijn niervormig, plat of rond. Het is een typisch Hollands product dat vers, gedroogd of in pot of blik verkrijgbaar is. 

Kooptips

Koop verse peulen die niet beschadigd zijn. Gedroogde witte peulen mogen niet muf ruiken

Bewaartips

Verse peulen bewaar je in de schil in de koelkast. Gedroogde bonen bewaar je op een donkere en koele plek. Bonen in glas bewaar je het best op een donkere plek. Daarmee voorkom je verkleuring. 

Toepassingen

♦ Witte bonen zijn heerlijk in stoofschotels.
♦ In de bonensoep.
♦ In Italiaanse minestronesoep. 
♦ Als blote billetjes in het groene gras. 
♦ English breakfast. 
♦ Witte bonen in een tonijnsalade.

Bereiding

In bonen zit een giftige stof. Dus eet ze nooit rauw. Verse bonen moet je uit de peul halen en dan 15 min koken. Gedroogde uien moeten minstens een 10 - 12 uur weken in water. Daarna kun je ze in het weekwater gedurende 1 - 2 uur koken afhankelijk van de ouderdom van de bonen. Bonen uit pot of blik hoef je alleen op te warmen. .

♦ Verkrijgbaarheid

Verkrijgbaarheid JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Van Nederlandse bodem                        
Uit het buitenland
Terug naar boven