21-september-2021 |
Bleekselderij

Bleekselderij

Een andere naam voor bleekselderij is witte selder. De groengele stengels met de groene bladeren staan alom bekend als een heel gezonde groente. Het zit vol A-vitamines en zorgt voor een goede weerstand en is onder andere belangrijk voor het gezichtsvermogen, gave tanden, gezonde botten, een goede huid en de groei. Daarnaast bevat de groente veel kalium en calcium. De groente kan worden gebakken, gestoofd of gekookt. De groente wordt volop in Nederland gekweekt, maar wordt ook regelmatig aangevoerd vanuit Spanje, Frankrijk en België. 

Voedingswaarde per 100 gram rauw

Energie
Eiwit
IJzer
Koolhydraten
Natrium
Calcium
Vitamine C
Vet
Vezels

51 KJ, 12 kcal
1.0 gr
0.5 mgr
2.0 gr
150 mgr
80 mgr
25 mgr
0.0 gr
2.0 gr

Kooptips

Bleekselderij moet fris ruiken en de struik moet stevig aanvoelen. De kleur is fris. Verkleuringen, beschadigingen en bruine plekken zijn uit den boze. 

Bewaartips

Wanneer je bleekselderij donker bewaart blijft deze enkele dagen goed op een koele plaats (12-15°C). Als je de bleekselderij blancheert dan blijft deze in een gesloten zak zeker 12 maanden goed in de diepvries bij -18°C.

Toepassingen

♦ Lekker knapperig in salades met name met ananas.
♦ Fijn snackje met een dipsaus. 
♦ Prima in verschillende soepen.
♦ Prima in groente smoothies.
♦ Stukken stengel vullen met zachte kaas of paté.
♦ Roerbakken met wortelen.

Bereiding

Verwijder het aanwezige blad en snijd het onderste stukje van de voet af. Kijk of de stengel geen harde nerven heeft die moeten verwijderd worden. Het blad is alleen geschikt om bouillon van te trekken. Het blad van de selderij is gekookt niet lekker. Het wordt erg bitter. 

♦ Koken
♦ Roerbakken
♦ Smoren
♦ Stomen
♦ Magnetron
10 - 12 minuten
6 minuten
20 minuten
20 - 25 minuten
4 - 5 minuten

♦ Verkrijgbaarheid

Verkrijgbaarheid JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Van Nederlandse bodem              
Uit het buitenland
Terug naar boven