21-september-2021 |
Venkel

Venkel

Via middeleeuwse handelsroutes bereikte het Aziatische venkel West-Europa en verraste onze voorouders telkens weer met nieuwe toepassingen. De venkelplant is een naar anijs smakend kruid dat meer dan een meter hoog kan worden en met zijn fraaie takken, draadachtige bladeren en schermbloemen heel mooi is om te zien. De verdikking aan de onderkant van de steel wordt gebruikt als groente. De zaden staan bekend om hun geneeskrachtige werking. Van venkelzaden kun je ook olie maken en thee zetten. 

Venkel is een zomergroente die niet zwaar op de maag ligt. De anijsachtige smaak past helemaal bij de zomer. Met venkel kun je vrijwel alles doen. Het lof, de knol en het zaad. Alles is te gebruiken. 

Kooptips

Koop de venkel zo vers mogelijk. Oude venkel heeft namelijk minder smaak. De knol voelt stevig aan en de kleur is fris en mooi groen. Let er op dat er geen bruine vlekken op de knol zitten. 

Bewaartips

In folie verpakt is de knol ongeveer een week in de koelkast houdbaar. 

Toepassingen

♦ Smoren in een kopje droge witte wijn en een bouillonblokje;
♦ Koken met water en zout;
♦ Roosteren in de oven;
♦ Venkelbladeren vullen met fijngesneden venkel, sinaasappel en pittige kaas;
♦ Heerlijke lunchsalade met venkel, sinaasappel, waterkers, olijfolie, peper en zwarte olijven;
♦ Eten als salade in combinatie met paprika, tomaat en appel.

Bereiding

Verwijder de stengels, het bladgroen en de onderkant. Bewaar het groen voor de garnering. Snijd de venkel in plakjes of stukjes en houd een kooktijd aan van circa 12 minuten. Door verhitting wordt de smaak wat zachter. Bij gekookte venkel heb je circa 250 gram per persoon nodig. Voor een salade is een halve knol per persoon voldoende. De houdbaarheid in de vriezer is ongeveer 6 maanden mits de knol van te voren gedurende 3 minuten is geblancheerd.

♦ Koken
♦ Roerbakken / oven
♦ Smoren
♦ Grillen

♦ Stomen
♦ Magnetron
10 - 1 5minuten
6 - 8 minuten
8 - 10 minuten
6 - 8 minuten
20 - 25 minuten
2½ - 5 minuten

♦ Verkrijgbaarheid

Verkrijgbaarheid JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Van Nederlandse bodem              
Uit het buitenland
Terug naar boven