Banaansjalot
De banaansjalot staat wordt ook verkocht onder de Franse benaming 'Echalion'. De sjalot heeft een langwerpig model en is pittig en aromatisch van smaak. De geur is wat sterker maar fijner dan de gewone ui. De ui is gemakkelijk te schillen en is door zijn vorm geliefd in de culinaire keuken. Belangrijkste voedingswaarde: Vitamine C, Calcium, IJzer, Antioxidanten.
Kooptips
De sjalotten moeten droog en stevig aanvoelen.
Bewaartips
De uien blijven op een droge en donkere plaats met gemak enkele weken goed.
Toepassingen
♦ Voor een mooiere en zachtere smaak in jus en saus.
♦ Gesnipperd door een verse salade.
♦ Heerlijk in een bouillon.
♦ Gebakken vormen ze een prima combinatie met andere groenten.
♦ Meegebakken met champignons zorgen ze voor een fijnere smaak.
♦ Meebakken met een spiegelei.
Bereiding
Snijd het kontje er af en verwijder de schil. Snijd het sjalotje daarna in ringen of snipper ze. Van een gesneden nsjalot is het bekend dat vocht snel bitter wordt, dus snijd ze pas kort voor het gebruik.
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |