21-september-2021 |
Stoneleeks

Stoneleeks

Stoneleeks moet je niet verwarren met bosuitjes want daar hebben ze heel veel van weg. Stoneleeks zijn langer en dunner. De smaak is fris en pittig. De ui vindt zijn oorsprong in Azië waar ze op de harde kiezelachtige lavagrond groeit. Aan deze stenige bodem heeft de ui dan ook de naam te danken. De hele ui, inclusief de stengel, kan gebruikt worden.

Kooptips

Wit is wit en groen is groen zonder beschadigingen. 

Bewaartips

Op een donkere plek buiten de koelkast blijven de stoneleeks circa 1 week goed.

Toepassingen

♦ De stengel is heel geschikt als decoratie.
♦ De liefhebber eet stoneleeks rauw.
♦ Roerbakken en gebruiken als smaakmaker in oosterse gerechten.
♦ Lekker in de soep.
♦ Snipperen en meebakken met een spiegelei of omelet.
♦ Smaakmaker in salades
♦ Lekker in de jus.

Bereiding

Snijd het kontje eraf en verwijder meteen de uiteinden van het groene blad. Als het buitenste vel wat vergeeld is kun dat ook verwijderen. Voor het gebruik snijd je de stoneleeks in stukken of ringetjes om het vervolgens te wassen.  

 Fruiten
♦ Roerbakken
2 - 3 minuten
2 - 3 minuten

♦ Verkrijgbaarheid

Verkrijgbaarheid JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Van Nederlandse bodem                        
Uit het buitenland
Terug naar boven