21-september-2021 |
Ui

Ui

Een ui behoort tot het geslacht Allium, de uienfamilie. Het is een product die je op alle mogelijke manieren kunt gebruiken en combineren. Het is een smaakmaker, maar is net zo gemakkelijk te gebruiken als basis voor soep, te combineren met hachee of aan spiesen op de barbecue. Er zijn talloze varianten als zoete witte uien, pittige rode of Italiaanse uien, kleine zilveruitjes voor de inmaak, lente-uitjes, bosuitjes en sjalotten. 

Kooptips

Goede uien zijn hard, mogen geen uitlopers hebben en hebben een droge buitenste schil. 

Bewaartips

Uien moeten buiten de koelkast bewaard worden op een droge plek. Ze zijn rond de 12-15°C wel tot 2 maanden houdbaar. Gesnipperd bewaar je ze het beste in een gesloten bakje in de koelkast. In de diepvries blijven ze op die manier zeker tot 3 maanden houdbaar. 

Toepassingen

♦ Fijn snipperen in salades. 
♦ De basis voor een goede hachee. 
♦ Lekker bij vlees en vis. 
♦ Gesnipperd meebakken bij een eitje of omelet. 
♦ Onmisbaar, in vers gesneden ringen, op een hamburger. 
♦ In een uiensoep.
♦ Op pizza's.
♦ In snippers bij maatjes haring. 
♦ In een ouderwetse jus. 

Bereiding

Haal de onderkant waar de wortel heeft gezeten eraf. Ontdoe de ui van zijn schil en snijd hem in ringen of in snippers. Doe dat niet te lang van te voren dan is het resultaat het lekkerst. Om tranende ogen te vermijden kun je een ui onder water snijden of hem voor het snijden een paar minuten in de diepvries leggen. 

Fruiten en bakken
Koken
♦ Roerbakken
♦ Smoren
♦ Stomen
♦ Magnetron
♦ grillen
2 - 4 minuten
ca. 10 minuten
enkele minuten
ongeveer 30 minuten
ca. 40 minuten
ca. 5 minuten
15 - 20 minuten

♦ Verkrijgbaarheid

Verkrijgbaarheid JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Van Nederlandse bodem
Uit het buitenland
Terug naar boven