Witte ui
De witte ui is pittig van smaak en scherper van smaak dan de gele. De schil is dun, de huid is papierachtige en kan het beste onder koud water geschild worden, het water spoelt de vluchtige sulfaten (die verantwoordelijk zijn voor het tranen van de ogen) weg. Witte uien komen onder meer uit Nederland, Italie, Mexico en Australie.
Kooptips
Goede uien zijn hard en de buitenste schil is droog. Ze mogen geen uitlopers hebben.
Bewaartips
De witte ui is mits koel en droog bewaard enkele weken houdbaar.
Toepassingen
♦ De witte ui is heel geschikt voor pizza's, de witte ui krijgt namelijk geen glazig uiterlijk in de oven.
♦ Prima op de barbecue.
♦ Lekker in soepen.
♦ Prima voor het gebruik op sandwiches.
♦ Als garnering en smaakmaker op vlees(waren)schotels.
♦ In rauwe salsa's en chutneys komen de witte uien heel goed tot hun recht.
Bereiding
♦ Koken ♦ Roerbakken ♦ Smoren ♦ Stomen ♦ Magnetron ♦ grillen |
ca. 10 minuten enkele minuten ongeveer 30 minuten ca. 40 minuten ca. 5 minuten 15 - 20 minuten |
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |