Zilveruitjes
Zilveruitjes zien een puur Hollands product. Hollandser gaat eigenlijk niet. Ze worden al meer dan een eeuw in Nederland geteeld en over de hele wereld geëxporteerd. Ze danken hun naam aan de zilverachtige schil. Een effect dat door de azijn wordt veroorzaakt. De kleine uitjes, circa 1.5 cm groot, zijn heel rijk aan vitamine A, B, C en E. Ze bevatten geen vet en heel weinig calorieën. Zilveruitjes vormen ook de basis voor de beroemde 'Amsterdamse uien'.
Kooptips
Zilveruitjes koop je in potten. Let op de houdbaarheidsdatum.
Bewaartips
Potjes die aangebroken zijn blijven in de koelkast wekenlang goed.
Toepassingen
♦ Als garnering op saladeschotels
♦ Heerlijk meegebakken bij een gebakken ei met ontbijtspek.
♦ Als garnituur bij bruine bonen, kapucijners of nasi en bami.
♦ Meestoven met stoofvlees of wild
♦ Heel lekker door de stamppot rauwe andijvie.
♦ Als smaakmaker op blokjes kaas of worst.
♦ Als voorafje bij cremepaté.
♦ Heerlijk op een boterham met kaas of worst.
♦ Lekker op een tosti.
Bereiding
Alleen uitlekken is voldoende.
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |