21-september-2021 |
Bamboescheuten

Bamboescheuten

Bamboescheuten zijn jonge uitlopers, korte en spits toelopende scheuten, van de bamboeplant. Bamboe is een soort gras dat snel groeit. De scheuten komen van oorsprong uit Tropisch Azië. Aan de buitenkant hebben ze op schubben lijkende bladeren. Ze worden veel gebruikt in de groentegerechten van de Oosterse keuken

Voedingswaarde per 100 gram gekookt

Energie
Eiwit
IJzer
Koolhydraten
Natrium
Calcium
Kalium
Fosfor
Vitamine B1
Vitamine B2
Vitamine B6
Vitamine B11
Vitamine C
Vet
Vezels
Water

119 KJ, 28 kcal
2.5 gr
0.70 mgr
3.5 gr
6 mgr
15 mgr
460 mgr
50 mgr
0.01 mgr
0.08 mgr
0.10 mgr
20 mgr
6.5 mgr
0.3 gr
1.2 gr
91.5 gr

Kooptips

Verse bamboescheuten zijn vers soms verkrijgbaar van januari tot maart. De rest van het jaar zijn ze alleen in blik verkrijgbaar. Als ze al te koop zijn dan moeten ze in ieder geval niet beschadigd zijn en stevig aanvoelen. De scheuten hebben een knapperig frisse smaak.

Bewaartips

In blik zijn ze houdbaar tot aan de houdbaarheidsdatum. Vers zijn ze maar een paar dagen in de koelkast te bewaren.

Toepassingen

♦ Als gekookte groente bij een rijsttafel.
♦ In wok gerechten.
♦ Inmaken als tafelzuur.
♦ Gekookt in salades.
♦ De scheuten worden veel in de Chinese keuken gebruikt. 

Bereiding

Snijd aan de onderkant de harde punt weg en verwijder de buitenste schutbladeren. Snijd de scheuten naar behoefte in plakjes of reepjes. 

♦ Roerbakken 2 - 4 minuten

♦ Verkrijgbaarheid

Verkrijgbaarheid JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Van Nederlandse bodem                        
Uit het buitenland
Terug naar boven