Bamboescheuten
Bamboescheuten zijn jonge uitlopers, korte en spits toelopende scheuten, van de bamboeplant. Bamboe is een soort gras dat snel groeit. De scheuten komen van oorsprong uit Tropisch Azië. Aan de buitenkant hebben ze op schubben lijkende bladeren. Ze worden veel gebruikt in de groentegerechten van de Oosterse keuken
Voedingswaarde per 100 gram gekookt
Energie |
119 KJ, 28 kcal |
Kooptips
Verse bamboescheuten zijn vers soms verkrijgbaar van januari tot maart. De rest van het jaar zijn ze alleen in blik verkrijgbaar. Als ze al te koop zijn dan moeten ze in ieder geval niet beschadigd zijn en stevig aanvoelen. De scheuten hebben een knapperig frisse smaak.
Bewaartips
In blik zijn ze houdbaar tot aan de houdbaarheidsdatum. Vers zijn ze maar een paar dagen in de koelkast te bewaren.
Toepassingen
♦ Als gekookte groente bij een rijsttafel.
♦ In wok gerechten.
♦ Inmaken als tafelzuur.
♦ Gekookt in salades.
♦ De scheuten worden veel in de Chinese keuken gebruikt.
Bereiding
Snijd aan de onderkant de harde punt weg en verwijder de buitenste schutbladeren. Snijd de scheuten naar behoefte in plakjes of reepjes.
♦ Roerbakken | 2 - 4 minuten |
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ||||||||||||
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |