Chilipeper
De pepers, ze worden ook wel Spaanse pepers genoemd, zijn afkomstig uit een familie die tal van varianten kent. Ze worden in de hele wereld geteeld. De chilipepers zijn lange rode en glanzende pepers met een pittige smaak. Het gehalte van de stof capsaïcine is daarvoor verantwoordelijk. Dat komt doordat deze stof de warmtezintuigen in de mondholte prikkelt. De pepers zijn verkrijgbaar in een rode en groene (onrijpe) variant. Voor de pittigheid maakt dat geen verschil De pepers worden ook gedroogd en vervolgens gemalen.
Kooptips
De pepers moet mooi glad, onbeschadigd en stevig zijn.
Bewaartips
Bewaar de pepers niet in de koelkast, maar op een koele plek waar het maximaal 15°C is dan kunnen ze goed doorrijpen.
Toepassingen
♦ Meebakken of wokken met roerbakgroenten.
♦ Verwerken in marinades voor verschillende vleessoorten.
♦ fijngehakt in salades en dressings.
♦ Als basis voor een echte salsa.
♦ In de bouillon.
Bereiding
Chilipepers hebben zaadlijsten en zaadjes. Die zijn uiterst scherp en pittig. Verwijder ze voor het gebruik. Snijd of hak de pepers fijn. Vermijd zo veel mogelijk het aanraken van de gesneden pepers met de handen en wrijf zeker niet in de ogen.
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ||||||||||||
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |