21-september-2021 |
Galiameloen

Galiameloen

Meloen is een kruising tussen een suikermeloen en een Cantaloupe en ze worden in Nederland in kassen onder speciale omstandigheden gekweekt. De meeste soorten komen echter uit de warme tropische en subtropische landen als Brazilië, Spanje, het zuiden van de Verenigde staten, Costa Rica en Panama. Ook Israël is een bekende leverancier. De meloen is hoofdzakelijk geel en soms wat groenig. De schil is wat ribbelig. Het vruchtvlees is wat groenig-wit en smaakt zoet met een kruidige nasmaak. De meloenen wegen om en nabij een kilo. 

Voedingswaarde per 100 gram 

Energie
Eiwit
Koolhydraten
Natrium
Vitamine C
Vet

97 KJ, 23 kcal
0.6 gr
5.5 gr
63.3 mg
27 mg
0.2 gr

Kooptips

Een rijpe meloen herken je aan de typische geur en aan het gegeven dat de onderkant van de meloen meegeeft als hij wordt ingedrukt. 

Bewaartips

De meloenen kunnen bij kamertemperatuur bewaard worden. Gesneden bewaar je ze in een plastic zak in de koeling. Bedenk wel dat meloen een sterke geur afgeeft en die kan afgegeven worden aan melkproducten die erg gevoelig zijn voor de geur. 

Toepassingen

♦ In partjes uit het vuistje.
♦ Serveren als voorgerecht met rauwe ham. 
♦ Toevoegen aan fruitsalades. 
♦ Als extraatje in een (vruchten)vla.
♦ In combinatie met vanille ijs. 
♦ In een smoothie.
♦ Serveren met plakjes gekookte kipfilet. 

Bereiding

Was de buitenkant van de meloen eerst af in koud water. Halveer hem daarna en snijd er schijven van. Verwijder vervolgens de schil en de aanwezige pitten en snijd er kleinere partjes van. Je kunt van het vruchtvlees ook bolletjes maken met een speciaal meloenlepeltje. 

Verkrijgbaarheid

Verkrijgbaarheid JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Van Nederlandse bodem                        
Uit het buitenland
Terug naar boven