Honeydew meloen
De honeydew meloen wordt ook wel suiker- of honingmeloen genoemd. Het is een plant uit de komkommerfamilie en oorspronkelijk afkomstig uit Iran, India en Egypte. Ook de Romeinen en de Grieken kenden de meloen. Ze wordt in Nederland wel onder glas geteeld, maar wordt voornamelijk uit zonnige gebieden als Spanje, Frankrijk, Chili, Zuid-Afrika en Israël aangevoerd. De rijpe meloenen hebben en zoetige geur die afhankelijk van de streek kan variëren. Het klimaat, maar vooral ook de bodensamenstelling zijn bepalend bij de uiteindelijke smaak. De schil van de meloen is glad en geelgroen van kleur.
Voedingswaarde per 100 gram
Energie |
127 KJ, 30 kcal |
Kooptips
De meloen mag niet beschadigd zijn en is rijp wanneer je de onderkant licht kunt indrukken. Ook de geur moet lekker zoet zijn.
Bewaartips
Een rijpe meloen bewaar je het beste in de koelkast. Alleen wanneer de meloen nog niet helemaal rijp is kan deze het beste op de fruitschaal bewaard worden. Verpak een aangesneden meloen of meloenstukje goed in plastic anders ruikt de hele koelkast naar de vrucht.
Toepassingen
♦ In partjes uit het vuistje.
♦ In smoothies.
♦ In vruchtensalades.
♦ Als voorafje met zachte rauwe ham als de Parma of de Serano.
Bereiding
Spoel de meloen even af en snijd hem in schijven waarna je de schil en de zaden kunt verwijderen.
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ♦ | ♦ | ♦ | |||||||||
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |