Japanse pompoen
De Japanse pompoen of Kabocha is familie van de komkommer en wordt sinds een paar jaar ook in Nederland geteeld. De pompoen varieert in grootte van circa 12 - 35 cm in doorsnede. De vrucht is van buiten matgroen met lichte strepen en vlekken. Van binnen is ze oranje. De pompoen smaakt extra zoet en een beetje naar kastanje. Binnenin de vrucht zitten grote zwarte zaden die je kunt drogen. De schil is ook eetbaar. In eerste instantie werden pompoenen vooral gebruikt als decoratie. In Amerika (pumpkinpie) en Japan echter kent men tal van gerechten met pompoen. Pompoenen bevatten veel vezels en betacaroteen. Goed voor ogen en de huid.
Kooptips
De vrucht mag geen zachte plekken vertonen.
Bewaartips
Pompoenen bewaar je op een koele en droge plek. Bij 12 - 15°C zijn ze tot wel 2 maanden te bewaren. Hoe langer je ze bewaart hoe zoeter ze worden. Gesneden pompoen blijft in de koelkast niet langer dan maximaal 3 dagen goed. Mits verpakt in aluminiumfolie of plastic.
Toepassingen
♦ Topartikel voor de Aziatische keuken.
♦ Frituren als patat.
♦ Salade van pompoen met feta en ringen ui.
♦ De schil roosteren met zeezout en rozemarijn.
♦ Roerbakken met spinazie en tomaat in de olie.
♦ Grillen in de oven.
♦ In Italiaanse risotto met schapenkaas.
Bereiding
Was en halveer de pompoen. Snijd de vrucht daarna in schijven en verwijder de pitten en de aanwezige draden. Schillen is niet nodig. Je kunt de vrucht in zijn totaal in blokjes snijden.
♦ Koken in stukjes ♦ Roerbakken ♦ Smoren ♦ Stomen ♦ Magnetron ♦ Frituren |
5 - 10 minuten 5 - 10 minuten 20 - 30 minuten 10 - 20 minuten 3 - 5 minuten 4 - 5 minuten |
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ||||||||||||
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |