21-september-2021 |
Kiwano

Kiwano

De kiwano, ook wel gehoornde meloen of stekelaugurk genoemd,  is familie van de komkommer. Het is een ovale vrucht met hoorntjes buiten op de schil. De plant komt uit de Kalahariwoestijn in tropisch Afrika en is 10 - 15 cm lang. De plant is wat kruidachtig en heeft lange dunne en borstelige stengels. Ze is vanuit Nieuw Zeeland op de Europese markt gekomen. Daar is ook de naam bedacht. De schil is groen- tot knaloranje van kleur en het vruchtvlees is wat snotterig en heldergroen van kleur. De vrucht bevat veel kleine eetbare pitjes. Qua smaak heeft de vrucht wel wat weg van citroen, banaan en meloen. Het vruchtvlees is lekker fris. De kiwano wordt, als ze oranje begint te kleuren rijp, en kan dan gegeten worden. 

Voedingswaarde per 100 gram

Energie
Eiwit
IJzer
Koolhydraten
Natrium
Calcium
Vitamine C
Vet

43 kcal
1.8 gr
1.1 gr
8 gr
2.0 mgr
13 mgr
5.3 mgr
1.3 gr

Kooptips

Koop alleen exemplaren die stevig aanvoelen en geen zachte plekken hebben. Een groen kiwano moet nog enige tijd rijpen. 

Bewaartips

Bewaar ze op een koele plek, niet in de koelkast want die is te koud, dan blijven ze enkele weken goed. Als de vrucht oranje kleurt is ze al eetbaar. 

Toepassingen

♦ Uitlepelen.
♦ Verwerken in een smoothie. 
♦ Gebruiken in een vruchtensalade.
♦ In combinatie met ijs.
♦ In een salade met komkommer, feta en tomaat.

Bereiding

Halveer de vrucht door het midden en lepel het vruchtvlees eruit. Je kunt de pitjes eten. Wil je alleen het sap gebruiken dan moet je het vruchtvlees door een zeef wrijven. 
 

♦ Verkrijgbaarheid

Verkrijgbaarheid JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Van Nederlandse bodem                        
Uit het buitenland              

 

Terug naar boven