21-september-2021 |
Mais

Mais

Maïs zoals wij dat in Nederland komt niet van de gewassen die bij ons op het land groeien. Dat is snijmaïs dat wordt gebruik voor het voeden van runderen. De maïs die wij eten is eigenlijk geen groente maar een soort graan. We hebben het dan over suikermaïs met gele en zoete korrels. Het verschil met de snijmaïs is dat de aanwezige suikers in suikermaïs niet worden omgezet in zetmeel. Vandaar de zoete smaak.  In ons land is maïs geen echt grote groente hoewel de populariteit wel sterk toeneemt. In Amerika is de groente een echte topper. De laatste pakweg 30 jaar wordt de suikermais ook bij ons geteeld en komt vanaf juli  tot half oktober op de markt. De rest van het jaar komt de maïs hoofdzakelijk uit Marokko, Amerika en Senegal.

Een maïskolf kan in de zomer een gewicht bereiken van circa 350 gram. Naast de bekende gele variant is er ook witte maïs en een combinatie ven beide soorten. Deze laatste twee zijn bij ons echter niet verkrijgbaar.

Foto: Bonduelle

Kooptips

De korrels mogen absoluut niet uitgedroogd zijn. Dan is het lekkere zoete vrijwel weg. De kleur  moet helder geel zijn. Als de kolven met blad bedekt zijn kun je de bladeren voorzichtig wegtrekken en de kleur controleren. 

Bewaartips

Goed verpakt in een folie kun je de kolven ongeveer 3 dagen in de koelkast bewaren.

Toepassingen

♦ Bestreken met olie. Lekker op de barbecue. Bakken op folie.
♦ Mixen met peultjes, worteltjes of doperwten.
♦ In een salade van ijsbergsla.
♦ Mengen door gehakt.
♦ Mais toevoegen aan roerbak gerechten. 

Bereiding

Verwijder de bladeren en de witte draden die aan de kolf vastzitten. Verwijder de boven- en onderkant en was de kolven. Leg ze gedurende 5 - 7 min in kokend water. Voeg geen zout toe want dan worden de korrels hard. Bij een donkergele kleur kun je de kolven uit het water scheppen. Ze zijn dan gaar. 

♦ Koken
Roosteren op de bbq
♦ Grillen
♦ Smoren
♦ Stomen
♦ Magnetron
5 - 7 minuten
5 minuten
20 - 30 minuten
10 - 15 minuten
circa 25 minuten
2 - 3 minuten

♦ Verkrijgbaarheid

Verkrijgbaarheid JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Van Nederlandse bodem                  
Uit het buitenland
Terug naar boven