Meloen
Meloenen worden niet tot het fruit, maar tot de groenten gerekend. Ze worden meestal verbouwd in (sub)tropische gebieden verbouwd. Wel zijn er in Nederland enkele bedrijven die ze onder streng gecontroleerde omstandigheden in kassen verbouwen. De vruchten, die afhankelijk van de soort kunnen variëren in gewicht van 1 tot 50 kg, bevatten vochtig, zoet vruchtvlees met pitten. Het vruchtvlees is meestal rood is, maar ook wit, roze, geel of oranje. De eerste watermeloenen werden in Nederland pas geruime tijd na de Tweede Wereldoorlog aangevoerd. Watermeloen is rijk aan vocht. Men kan ervan eten en zo de dorst lessen
Voedingswaarde per 100 gram
Energie |
142 KJ, 34 kcal |
Kooptips
Controleer of de meloenen rijp zijn door de onderkant iets in te drukken. Als die meegeeft en de meloen zoet ruikt dan zijn ze rijp. De rijpheid kun je ook controleren door op de meloen te kloppen. Als ze rijp zijn klinken ze hol.
Bewaartips
Meloenen mag je nooit in de koelkast bewaren dan onderbreek je de rijping. Alleen aangesneden meloenen en partjes, evenals de watermeloen, die moet je wel in de koelkast bewaren. Leg ze er niet open en bloot in, maar verpak ze in (aluminium)folie. Pas wel op voor geuroverdracht naar melkproducten, want meloenen geuren sterk.
Toepassingen
♦ Blokjes uit het vuistje.
♦ Blokjes in combinatie met roomijs.
♦ Reepjes ingewikkeld in rauwe ham.
♦ Lekker in vruchtensalades.
♦ In de ouderwetse bowl.
♦ Plakjes op het brood met gekookte of rauwe ham.
♦ Basis van smoothies.
♦ In toetjes bijvoorbeeld in de yoghurt of vla.
Bereiding
Was de meloen onder stromend water en droog hem daarna af. Snijd de meloen doormidden en verwijder de aanwezige pitten. Snijd de twee helften daarna in reepjes of blokjes.
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ||||||||||||
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |