21-september-2021 |
Pompoen

Pompoen

De pompoen is familie van de komkommer en de meloen. Deze grote bolronde vrucht heeft een stevige harde schil en oranje vruchtvlees. Binnenin zit de vrucht vol met grote platte zaden. Pompoenen worden al meer dan 10.000 jaar gegeten, maar waren tot voor kort in Nederland niet zo bekend als groenten. De meeste mensen gebruikten pompoenen puur als decoratie. In Amerika echter kent men tal van gerechten met pompoen, waarbij de zoete pompoentaart (‘pumpkinpie’) op Thanksgiving misschien wel het bekendste gerecht is. Er zijn verschillende soorten pompoenen. De oranje pompoen is de bekendste. Daarnaast zie je in Nederland ook wel de patisson (kleine witte ovale pompoen), de winterpompoen (grote pompoen met bleekoranje wasachtige schil) en de spaghetti pompoen (ovale bleekgele pompoen met dradig vruchtvlees). Pompoenen hebben een lage energetische waarde maar bevatten wel veel vezels. Vezels zijn belangrijk voor de goede werking van je darmen, maar daar houd het niet op! Pompoenen bevatten betacaroteen. Van betacaroteen is bekend dat het goed is voor de ogen en de huid.

Kooptips

Pompoenen zijn volop verkrijgbaar in de herfst en de winter. De rest van het jaar is afhankelijk van het aanbod. 

Bewaartips

Bewaar de pompoen buiten de koelkast op een droge en koele plek (12-15°C). Wanneer de temperatuur niet beneden de 8°C zakt is de vrucht circa 2 maanden houdbaar. Een stuk pompoen is in een koelkast ongeveer 4 dagen houdbaar. Een pompoen kan, mits geblancheerd, in een vriezer bewaard worden gedurende 12 maanden bij een temperatuur van -18°C.

Toepassingen

♦ Roerbakken met tomaat;
♦ Heerlijk in hartige taarten;
♦ Pureren tot een soepje en serveren met zure room;
♦ Grillen in de oven;
♦ In een Italiaanse risotto.
 

Bereiding

Was de pompoen en snijd hem daarna in schijven. Schillen is niet nodig. De schil kan gegeten worden die wordt namelijk tijdens het verhitten zacht. Verwijder de pitten en de aanwezige draden met een mesje. Snijd daarna het vruchtvlees in blokjes.

♦ Koken in stukjes
♦ Roerbakken
♦ Smoren
♦ Stomen
♦ Magnetron
Frituren
5 - 10 minuten 
5 - 10 minuten
20 - 30 minuten
10 - 20 minuten
3 - 5 minuten
4 - 5 minuten

♦ Verkrijgbaarheid

Verkrijgbaarheid JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Van Nederlandse bodem
Uit het buitenland
Terug naar boven