21-september-2021 |
Sopropo

Sopropo

Foto: Naturespride

De sopropo heeft wel wat weg van een komkommer. Alleen de groen-gele schil is niet glad, maar grof en bezaaid met wratten. De vrucht staat ook bekend als bittermeloen of balsempeer. Ze zijn verkrijgbaar in het formaat komkommer, maar ook kleiner en boller. Binnenin zitten zaadlijsten en zaden die varieren in kjleur van wit naar geel of zelfs knalrood. De zaden zijn niet eetbaar. De smaak van de vrucht is uitzonderlijk bitter. Het vruchtvlees is sappig met een knapperige beet. 

Kooptips

Koop alleen onbeschadigde vruchten. Een groene sopropo is nog niet helemaal rijp en bitter van smaak. 

Bewaartips

Bewaar de sopropo in de koelkast.

Toepassingen

♦ Bij voorkeur in Surinaamse gerechten.
♦ Als bijgerecht.
♦ Lekker in curry's. 
♦ Prima om mee te roerbakken. 
♦ Lekker in soep.

Bereiding

Halveer de vruchten en verwijder de zaadlijsten. Je hoeft de sopropo niet te schillen. Daarna kun je de vrucht in reepjes of halve maantjes snijden. De vrucht kun je niet rauw eten. Ze moet altijd gekookt of op zijn minst geblancheerd worden. Om de bittere smaak te verminderen kun je de vrucht minimaal een half uur in zout water leggen 

♦ Verkrijgbaarheid

Verkrijgbaarheid JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Van Nederlandse bodem                        
Uit het buitenland
Terug naar boven